KLIK ! KLIK! CEPAT2!!

ARIGATO !!!

SEARCH IN SITI BLOG

Monday, June 27, 2011

SEGMEN UNTUK BLOG BARU : BRO HASRULHASSAN REVIEW BLOG AKU

Salam korang sumer :-). untuk entry kali ni pulak, Siti nak g tau yang "Siti join segmen Bro HasrulHassan Review Blog Aku". Ni khas untuk blog-blog baru dan kurang dari 100 follower. So, come join me here!




Jum kita klik kat link kat bawah ni :-)

POKOK KELAPA BERBUAH PISANG

Hahahaha...lawak la.. mana ada pokok kelapa berbuah pisang. Ni lah jawapan teka teki yang Siti bagi hari tu. Hehe... Tak ingat? jum usha entry Siti k :-)

Friday, June 24, 2011

~ MARI BERGELAK KETAWA~

Salam sayang kat korang sumer :-)
Hehe... sebelum korang tido malam ni, ape kata kita berteka teki dulu? Nak tak? ( Korang jawab nak! nak!..)

Haha..ni yang Siti suke ni!! k, ni teka teki nye.. Saper jawab dapat hadiah k :-). Hik.. Hik..

Di luar rumah korang ada satu pokok kelapa yang setinggi 15 m dan ada 4 ekor binatang di bawah pokok tersebut. Binatang yang ada ialah seekor zirafah, harimau, monyet dan tupai. Mereka mengadakan satu pertandingan di antara mereka untuk tengok siapa diantara mereka yang dapat memtik pisang dari pokok tersebut.

Cuba teka siapa yang menang?? Jawapan korang akan menunjukkan personaliti korang. Fikir baik-baik.. Hehe..



Everyday I'm shuffling! Can't get enough of it?? Take lessons at #UrbanGroove for RM24.90! #MilkADeal

Lady Gaga's having a #GagaSecretGig and you could be the winner to find her there! Fill up your details today!

They say Android is the new black. With their spanking OS, who doesn't want to get hold of #SamsungGalaxyS2? I call dibs!

WORDLESS FRIDAY - IBU & ANAK MATI DALAM TANDAS???

tanpa kata..di hari Jumaat ( hari ni ler )...saje je Siti letak Title tu. hehe.... Rasa cam lama dah Siti tak masukkan apa-apa entry kat blog comei Siti ni. ( perasan..). Nak tahu why? Coz sindrom sakit jari jemari datang lagi. Mana tak sakit, banyak sangat yang nak kongsi ngan korang kat sini ( hehe...gelak sendiri..). Tapi rasanya korang lagi banyak nak dikongsikan . Kan? Kan?  erm....


Siti baru je habis blogwalking kat blog kawan-kawan. Ada yang Siti komen, ada yang tak coz tak tau nak kata ape. Hehe... Siti nak ucapkan THANKS yang tak terhingga kat ALL MY FOLLOWER yang sanggup berkongsi suka dan duka kita di dunia blog ni. ( emosi la pulak....huhu...)


Korang da tengok brita tak pagi ni? Pasal Ibu dan anak mati  dalam toilet? Mesti korang tertanya- tanya macam ne sumer tu leh happen.. Siti pun tak sabo nak tau pasal berita ni. Jum kita terjah Harian Metro..

-----------------------------------------

La....mana berita tu... Siti terjah dah tak jumpe...                        



 Tadi Siti dengat dari Hot FM pasal citer tu.. erm... Kot kot esok baru keluar paper, tak pun malam ni keluar kat TV3. Jom kita nantikan kemunculannya!!! Hehehe...

CHOW!!!!

Wednesday, June 22, 2011

PROTON PERSONA ANDA HARI INI..

You deserve better! That's why #proton persona is here to take you to the journey of success. Try driving one today!!



KLIK DISINI !!!! CLICK HERE!!!!

JUM MAKAN MAKAN !!! SINGGAH SINI.. HEHE

CHRISTIANITY - ARRIVAL OF SAINT PAUL ON THE SCENE


 Salam to all.... Let me explain first about Nabi Isa a.s @ Jesus p.b.u.h.:
  • hari ke8 dah berkhatan
  • mengamalkan puasa 40 hari
  • mengamalkan semua hukum hakam yang dibawa oleh Nabi Musa
  • Beribadat hari Sabtu ( pray on saturday)
  • Not eat pig ( tak makan kerbau pendek @ khinzir)

This entry is important since by here we will know how Christianity name come to the world & how the religion that Jesus(p.b.u.h) brought have been changes so much. Keep Learning ! :-)

Maurice Bucaille a French surgeon, a scientist and a scholar of world repute in his world famous book - The Bible, the Qur'aan and Science has cleared away in great detail many preconceived ideas about the Bibke. It is said that some 14 years after the departure of Jesus Christ to heaven, there appeared on the scene one Jew called Saint paul, (Ref, Bible Chapter Acts). He was a Jew who was born in Cyprus. He was a Roman citizen. He was intelligent and influential. Paul remained a staunch opponent of Jesus Christ not only during the life time of Jesus but also till 14 years after Jesus's departure to heaven. Paul being a Jew even tortured and killed many of Jesus's follower during those 14 years. Paul never personally met Jesus Christ.

As a young man Paul was a regular visitor to Synagogue (place where Jews pray). He was in close contact with the powerful Chief Rabbi(religious leader of Jewish Community) with whose beautiful daughter he fell in love. Paul asked her hand in marriage but the rabbi refused it. Paul became dejected and miserable without her. He became critical of the rabbi. Differences arosesomuch so that paul stopped visiting the Synagogue. Now, he was alone- mentally and spiritually disappointed. He remained in suspended animation. He needed some other platform to stand.

Then after 14 years, according to Paul's own statement, Jesus Christ appeared to him in a vision when he was on his way to Damascus (in Syria). Jesus asked him as to why was he against his preachings and teachings and why was he persecuting his followers. This moved the heart of Saint Paul and from then onwards the hostile attitude of paul against Jesus ceased and he became an ardent follower of Jesus Christ ( Ref, Bible Chapter Acts).

Cardinal Danielou says that Paul had an access amongst the Jews who were living in far off lands across the Mediterranean sea in areas around Rome and Greece in the Roman Empire. The pagan people living in those areas were worshipping the Sun, the Moon, Mars, Venus, and various other stars as their gods. In addition, they were also workshippping many other stone idols and deties.

Paul began to preach Christianity to these people the modified form of Christianity ( Nabi Isa kata dia hanya diutuskan untuk kaum Yahudi yg sesat tapi Paul modifed ).But there was opposition from Barnabas.(sahabat yg paling dekat dgn Nabi Isa) Ref. Bible Chapter Acts. So, Paul compromised with the pagans. He modified Jesus's Christianity with his own form of Christianity. Paul gave them an alternate god in the person of Jesus Christ to worship. But this was contrary to what Jesus had himself taught and preached his people. Those people thought they got a nearer god against the distant gods, in the person of Jesus who had performed a number of miracles as well.

James who was the younger brothet of Jesus Christ and was then the "Head of the Church" and the head of his "little group of Apostles" considered Saint Paul as a traitor to Jesus's teachings and practices. James & his followers considered Paul as an enemy to Jesus's thoughts and teachings. They considered him a renegade and a polluted person and advised him to repent, and as an act of atonement, aven advised him to shave the hair off his head and purify himself according to LAW.Ref.Acts 21.22. (dlm eksplodia Roman Catholic, kata Maryam berkahwin dgn Yusof the carpenter, sebab tu ada James. Sebenarnya, Maryam tak kawin pun, penulis mereka cerita tanpa ada sebarang rujukan dan saksi)

While Paul was going his way, these true followers of Jesus Christ who were called the Judeo-Christians continued to pray at the Synagogues. (Jesus p.b.u.h. also pray here ). The religious and ideological difference between the two groups was widening with the passage of time. The Judeo-Christians group of James was calling Paul a Tactical Double Dealer (munafik) Ref.Bible.Chapter Acts.

Paul wanted Christianity to separate itself and get clear out of the Synagogues as he himself was now not tolerated at the Synagogues. His move both religious and political. His purpose was better served by being outside the Synagogues. Therefore, he wanted a clear cut break away from the Synagogues of the Jews. He wanted to worship at another place , the Church. ( zaman nabi Isa tak ada Church, Paul yg namakan)

Thus he moved out the Jewish camp and came in the Modifiedd Christian Camp, but, of his own design and making. Here he got greater importance than what he got by being a Jew teacher. he began to reach out to the gentiles (org bukan Yahudi)  and to the lower middle class people of lands around Eastern Mediterranean actively where the people were worshipping the Sun, the Moon, Mars, Venus, the Stars, the idols stone and the deities.

In other to win over the confidence and the faith of these peoples, Paul even compromised on the principles, teachings and preachings of Jesus. He wanted the door of Christianity to be opened to all gentiles  - the non pious poor people, the people of the slums of Roman Empire.

Paul had therefore to compromise with them. Paul said circumcision of males was not really necessary. This he said despite the fact that Jesus himself was circumcision on the 8th day after his birth. ( Nabi Isa a.s @ Jesus berkhatan tapi Paul kata khatan tak berapa penting. Dalam Islam, berkhatan ialah Sunat Muakkad(yg amat dituntut)) Gentiles were already celebrating Sunday as a holiday in honour of their god-the son. Paul replaced Saturday-the day of Sabbath of Jews with Sunday to concide with their holiday which they were already observing. The gentiles used to observe 25th of December as the birth date of their god Son.Now, this date was adopted as the birth date of their new found god-Jesus. Paul also rejected the Jewish form of worship which was in practice at the Synagogues i.e worship of ONE TRUE GOD. Instead, Paul offered them Jesus Christ as an alternate god. was he right?

Paul raised the status of Jesus Christ from the messenger of God to the "son of God". Paul borrowed from pagans and gave the concept of "Trinity" i.e. the three Gods - the father, the Holy Ghost and the son. Paul put forward the concept of a "begotten son of God".

Trinity came into Christianity from Greeks. Ancient Egyptian religion also had their Trinity of ORISIS, ISIS and HORUS. Hindu religion believes in Trinity consisting of BRAHMA, VISHNU, and SHIVA. Three headed statues of BUDDHA are also found in Far East. Trinity is an idea coming from ancient times.

Ancient Egyptians believed that PLATO was the Son of God. Romans and Greek believed that HERCULES was the Son of God. Greeks believed that PHYTHAGORAS was the son of God. Romans believed that Alexander's mother was the daughter of God. So, in the past people have mis-believed in the son of God theory.

If Trinity formula was true the Jesus should have had three noses and three pairs of eyes as well!! There is another angle. Since Jesus was man therefore why not all humans then should look be similarto Jesus as well!

Paul thus offered to gentiles an alternate god and persuaded them to forget about their other gods - the Sun, the Moon, Mars, Venus, the Star gods and other idols and deities. Thus he tried his best to win over a large number of Pagan population even if he had to speak a lie for the sake of a bigger gain. He adopted the principle of "give and take". Fiction replaced truth.People got deceived. Ref. Bible Chapter Romans. Will Durrant said Christianity did not destroy paganism. Instead it adopted it.

Saint Paul had a tendency to exaggerated things from their true perspective. He tended to exaggerate Jesus' miracles in order to drawa a result. He wanted to magnify them to have a large following. Amongst his first writings include Corinthians, Galatians, Ephesians' and Philippians.

Despite his efforts to establish his form of "Modified Christianity", the Original Judeo Christianity remained in majority and the continued to pray at synagogues. But Paul had started to pray at the separate building called the Church instead of Synagogue and the fellows who were going to the Church building were called by others as Christians-rather than derogatorily. But today the Christians are following Paul instead of Jesus and yet they call themselves Christians. Are they honest in thier faith? Surely there is a double hypocricy.

Christian religious scholar Clement states that this state of religious scenario continued to exist till 70 A.D. This period was a period of fierce struggle between the two forms of Christianities the "Judeo Christianity" and the "Paulinic Christianity". In 70 A.D. Jerusalem fell to Roman Emperior Titus. So, under such disturbed conditions the "Paulinic form of Christianity" won. It gained an upper hand over the "Judeo Christianity". Thereafter, the situation reversed and Saint Paul won a victory over Judeo Christianity of Jesus. This victory is not a mandate from GOD, but it was through the ignorance and weakness of their faith. They took a path whick was clearly against the Divine Law. Jesus while biding his time in heaven must be lamenting over the conduct and behaviour of his followers. Surely Jesus Christ is the most unfortunate ao all messengers of GOD that - he has been grossly misunderstood..

Under such circumstances, the Paulinic Chriatianity separated fully from Judaism and also from Juedo Christianity. It separated religiously, politically & sociologically. Separate Church buildings sprung up later for Christian worship and prayer.

During the years of fierce struggle between the two forms of Christianity, a large number of writings emerged, each side challenging others' point of view. Such writings therefore are called "Combat Writings".







JOM RAMAI RAMAI TENGOK SINI!!!! :-)

Monday, June 20, 2011

NAK DUIT TAK ?????

Salam and evening kawan- kawan :-).  ha, entry siti hari ni pasal Churp-Churp. Erm.. Siti rasa untuk blogger yang dah senior, mungkin banyak dah dengar pasal program ni. dan untuk blogger baru  macam Siti ni, baru nak berjinak-jinak dengan Churp-Churp :-).

Kelebihan program Churp- churp ni sebab kita leh tambah pendapatan hanya dengan invite kawan-kawan lain untuk daftar kat link Siti di bawah ni. :-).Pastu, bila dah daftar, usahalah invite kawan, kat facebook ke, kat blog ke, atau kat mana-manalah.. Then, korang akan gembira tengok pendapatan yang Churp-churp akan bayar korang. :-).

Joooommm..ramai-ramai KLIK KAT BAWAH NI dan DAFTAR ye!!!

Jum join CHURP CHURP dengan Siti dan tambah pendapatan anda sambil berblogging!!!!!

#FleursBeauty is offering a great pampering package for RM48. Check out #MilkADeal for more!

Sunday, June 19, 2011

HANTU LOCENG

GUESS WHAT???

Siti nak kongsi ni,

Tadi Siti dengar bunyi loceng..

kling kling kling!!!

malas la nak tegur

tak berani le nak tanye kat sesape....

benda ngaib kan wujud..

Tapi,

Siti diam je...

bertenang...


Pastu Siti dengar bunyi lagi,

Bunyi anjing

oooooooo...wowowowo...

erm..loceng si anjing la nie...

ish....

tu je ..hehe..saje nak kongsi

sebab..

takleh tido ni.....

PESANAN BUAT SUAMI


 

Pesan Untuk Sang Suami

1. Fahamilah isterimu, janganlah cepat menghukum jika dia buat karenah.Anda perlu sedar, semua yang berlaku itu adalah dengan kehendak ALLAH.
2 Isterimu merupakan makhluk yang dijadikan ALLAH dengan fizikal yang lemah, lantas selalulah membantu kerja isterimu dan tidak membebankannya dengan kerja yang berat.
3. Sentiasalah mencari jalan menghibur isterimu dengan bercerita sesuatu yang menghidupkan jiwa, memberi pengisian iman, memberi ilmu yang mendidik dan sekali sekala membawa berjalan. Bersama-sama mendidik anak-anak, sesekali membantunya memasak, membasuh dan lain-lain kerja dengan penuh rasa tanggungjawab
4. Janganlah berkecil hati atau terlalu berkira dan cerewet terhadap isteri jika kurang mendapat layanan istimewa kerana anda perlu faham bahawa isterimu sibuk menguruskan rumah, melayani anak, memasak,membasuh pakaian dan mungkin ditambah dengan bebanan kerja jika dia seorang yang bekerja.

5. Jika isterimu keletihan atau sakit, bantulah merawatnya dan senangkan hatinya.
6. Di kala isterimu bersedih, hiburkanlah dengan kata-kata yang menceriakan atau menenangkan. Jika fikiran isterimu berserabut dengan masalah, ingatkanlah dengan janji-janji Allah, atau ajaklah keluar untuk merehatkan fikirannya.
7. Kalau isteri bermasalah dalam mendidik anak atau rumahtangga, bawalah berbincang mencari jalan penyelesaian.
8. Di kala isterimu melayanimu dengan layanan yang istimewa, ucapkanlah terima kasih dan hargailah khidmat isterimu itu. Panjatkanlah kesyukuran kepada ALLAH yang mengistimewakan dirimu ke atas isterimu itu.
9. Berakhlak dan berilah layanan yang terbaik kepada isterimu. Sabda Rasulullah S.A.W: "Orang Mukmin yang sempurna imannya ialah orang yang paling berakhlak dan bersikap lembut terhadap isterinya."

Saturday, June 18, 2011

PETUA MENGASIHI SUAMI

Saje letak..cute x? hehe
 
Hi good morning all J. Salam Sayang dari Siti. Semoga hari ini lebih lebih baik dari semalam.
Pagi2 ni, korang pegi la mandi dulu. Jgn ler terus duduk depan laptop/computer/ipad/blueberry dan semua yg berkaitan tu,  dengan tak mandi lagi. Busuk tau!!! ( Macam tau tauje Siti ni). Hehe…
Siti nak kongsi sikit ni, untuk orang yang dah berumah tangga dan yg akan berumah tangga nanti. J. Petua macamana isteri mengasihi suami. Ye la, awal perkahwinan memang la hangat,tapi di usia berumah tangga yang makin meningkat dan pelbagai cabaran zaman sekarang ni , isteri atau suami kenalah ada cara2 sendiri untuk terus mengekalkan kasih sayang antara 2 insan. Che…wah… Hehe.. Ni antara petuanye:
 
PETUA MENGASIHI SUAMI
1. Bagi seorang isteri, anda perlulah menjamu mata suami anda. Lelaki mudah terangsang oleh penglihatan matanya. Pakailah pakaian yang menarik perhatiannya. Lemparkan senyuman yang bermakna. Berdandanlah dengan sempurna.. selitkan jelingan-jelingan manja.


2. Sambutlah kepulangan suami anda dengan gembira dan hantarlah pemergiannya dengan hati yang sedih dan mengharapkan kesetiaan. Jangan lupa untuk bersalaman dan berciuman apabila dia pulang dan apabila dia mahu meninggalkan rumah. Uruskan perihal suami anda dari segi makanan dan pakaiannya. Isteri yang bijak menjaga suami akan mengambil berat mengenai dua perkara penting, pertama zakar suaminya dan kedua perut suaminya.


3. Banyak membantu suami anda. Terutamanya apabila suami anda bermasaalah. Jangan banyak meminta-minta kerana ini akan menyebabkan suami anda berdukacita. Walaupun anda bekerja, usah boros dalam berbelanja, sama-samalah merancang masa depan bersama suami anda. Rujuklah kepada suami anda dalam hal-hal yang mana anda sendiri kurang yakin atau perkara yang melibatkan kesan terhadap ekonomi rumahtangga.

4. Nyatakan sayang anda kepada suami anda. Ia patut dilakukan setiap hari, walaupun setelah anda beranak cucu. Jangan anggap diri anda terlalu tua untuk itu semua.


5. Apabila berkesempatan, sentuh dan belailah suami anda selalu. Anda boleh mencuri-curi menciumnya ketika tidak dilihat oleh orang lain. Anda boleh memegang tangannya atau bahunya bila berjalan-jalan.


6. Jadikan amalan untuk menidurkan anak-anak anda lebih awal dari masa anda hendak masuk tidur. Amalkan juga masuk tidur bersama suami anda. Inilah antara masa yang paling manis dalam kehidupan berumahtangga.


7. Jika anda meminta pertolongan dari suami anda dan suami anda membantu tetapi tidak sempuna perbuatannya, jauhilah dari berleter atau marah kepadanya. Ini akan hanya menyebabkannya berjauh hati dan merajuk.

8. Jagalah anak-anak anda dengan baik dari segala segi. Elakkan dari sentiasa memarahi anak-anak anda, gunakan strategi memujuk dan mendorong. Jika anda selalu marahkan anak-anak anda di depan suami anda, suami anda mungkin merasa kurang senang, lagipun anak anda adalah anaknya yang disayanginnya.


9. Selalulah memicit-micit dan mengurut suami anda. Amalkan mandi bersamanya dan menggosok-gosok badannya. Jangan sekali mengatakan, busuk pengotor,selekeh atau kata2 yg tidak sepatutnya dilemparkan, kerana hati suami akan tersentuh apabila isteri berkata2 demikian.

10. Apabila anda masuk tidur bersama suami anda, bukalah segala pakaian anda dan berselimut bersama suami anda. Ciumlah dengan ciuman yang hangat, iaitu ciuman yang memberikan pengertian bahawa "hanya kaulah satu-satunya kekasihku".


11. Bila anda tidur, sentiasalah mengadap suami anda. Jika pun anda hendak membelakanginya minta izin darinya atau anda berpusing sambil menyentuhnya. Cubalah tidur berbantalkan bahu suami anda, anda akan merasakan kenikmatannya.

12. Elakkan bercerita mengenai suami anda kepada orang lain, terutama sekali perkara yg boleh menjatuhkan air muka suami anda. Jika perlu pun, ceritalah perkara-perkara yang baik sahaja. Itulah tanda anda benar-benar mengasihi suami anda.

13. Sekiranya suami anda berhajat untuk "bersama" anda, layanilah ia dengan baik walau bagaimanapun kesibukan dan keletihan anda. Banyak perceraian atau kes poligami berpunca dari isteri yang kurang faham dengan keperluan suaminya di sudut seks. Kurangnya layanan dan banyaknya alasan menyebabkan suami berasa bosan terhadap anda.

14. Sesekali, ajaklah pula suami anda berjima'. Jika anda merasa malu untuk menyatakannya, lakukan godaan dengan halus. Biasanya seorang lelaki akan memahami tanda-tanda anda memerlukan jima'. Ini akan membuatkan suami anda merasa bahawa dia diperlukan.

15. Apabila anda bersetubuh dengan suami anda, janganlah biarkan dia bersendirian melayarkan bahtera, sedangkan anda cuma menyuakan tubuh anda untuk disetubuhi dalam keadaan mahu tidak mahu. Hal ini akan sungguh mengecewakan suami anda. Dia akan merasa bahawa dirinya tidak dihargai, sedangkan pada fikirannya persetubuhan itu ialah jalinan kasih dua jiwa yang memanisfitasikan cintanya.

16. Ketika suami anda sakit, tunjukkanlah kesungguhan anda untuk merawatnya dan membangkitkan semula semangatnya, melahirkan kesedihan anda dan harapan anda agar dia lekas sembuh. Dia akan ingat kepada anda dan begitu mengasihi anda kerana dia tahu bahawa anda bukan saja mengasihinya sewaktu dia sihat. Ingat wahai isteri jgn biarkan suami anda kesakitan sendiri, sesungguhnya dalam keadaannya sakit dan anda pula tidak sikit pun menghiraukannya, hati lelaki mudah berkata' inginkanseseorang yang dapat membantu', jangan la hanya ingin senang bersama, bila susah tidak hiraukan. Pemikiran lelaki tak dapat di baca apabila umurnya 40 an.

17.Selalu la memasak untuk suami terutama bagi wanita yg berkerjaya. Elakkan suami anda dari selalu makan di luar, kerana air tangan seorang isteri juga dapat mengeratkan kasih sayang terhadap sesebuah keluarga.

18. Apabila suami anda meninggal dunia, jagalah anak-anak anda dengan baik serta berterusanlah menjaga silaturrahim bersama keluarga suami anda. Mudah-mudahan nanti, anda akan menemui suami anda disyurga. Kepada isteri, jika anda berlakukan demikian, teruskan la, kepada yang tidak melakukan salah satu darinya, cuba la baiki diri anda. Sesungguhnya yg paling penting, hormat la suami anda, jangan sekali di caci. Yg baik datangnya dari Allah s.w.t, yg buruk datangnya dari diri kita sendiri...ubahlah sebelum terlambat.


 

CHRISTIANITY- BOOKS OF BIBLE


  • Jews ( Yahudi) & Christian ( Nasrani) believe in Old Testament , except for denominations of Protestan who throw away 7 books in Old Testament ( the red colour font)
  • Jews not believe in New Testament, only Nasrani believe.
  • So, here, it is mean that Roman Catholic believe in 73 Books, Protestant only believe in 66 Books & Jews believe in 46 Books.
  • For your information, Al-Quran ada 114 Surah. Dalam Bible, setiap surah dipanggil book=buku.
  • Dalam Al-Quran ada disebut nama Al-Quran, dalam Bible tiada nama Bible itu sendiri.
  • Manuskrip asal Bible telah hilang tetapi manuskrip asal Al-Quran masih ada di Muzium Istanbul & Tazkein Russia.
  • Muslims believe in Bible of Jesus( p.b.u.h) , not 4 Gospels (Mathew, Mark, Luke and John)
  • Red colour in Bible are words of Jesus(p.b.u.h), which are 90% same with hadis Nabi Muhammad s.a.w.
OLD TESTAMENT

1. Gn ----  Genesis
2. Ex ----  Exodus
3. Lv ----  Leviticus
4. Nm----  Numbers
5. Dt -----  Deutronomy
6. Jos ----  Joshua
7. Jgs ----  Judges
8. Ru ----  Ruth
9. 1 Sm --- 1 Samuel
10. 2 Sm-- 2 Samuel
11. 1 Kgs --- 1 Kings
12. 2 Kgs --- 2 Kings
13. 1 Chr ---- 1 Chronicles
14. 2 Chr ---- 2 Chronicles
15. Ezr ---- Ezra
16. Neh --- Nehemiah
17. Tb ----- Tobit
18. Jdt ---- Judith
19. Est --- Esther
20. 1 Mc --- 1 Maccabees
21. 2 Mc --- 2 Maccabees
22. Jb ------- Job
23. Ps(s)---- Psalms
24. Prv ----- Proverbs
25. Eccl ---- Ecclesiastes
26. Song ( or Sg) --- Song of Songs
27. Wis ----- Wisdom
28. Sir ------ Sirach ( Ecclesiasticus)
29. Is ------- Isaiah
30. Jer ------ Jeremiah
31. Lam ---- Lamentations
32. Bar ----- Baruch
33. Ez ------ Ezekial
34. Dn ------ Daniel
35. Hos ----- Hosea
36. Jl -------- Joel
37. Am ------ Amos
38. Ob ------ Obadiah
39. Jon ------ Jonah
40. Mi ------- Micah
41. Na ------- Nahum
42. Hb ------- Habakkuk
43. Zep ------ Zephaniah
44. Hg ------- Haggai
45. Zec ----- Zechariah
46. Mal ----- Malachi


NEW TESTAMENT

1. Mt ---- Matthew
2. Mk --- Mark
3. Lk ---- Luke
4. Jn ----- John
5. Acts --- Acts of the Apostles
6. Rom --- Romans
7. 1 Cor --- 1 Corinthians
8. 2 Cor --- 2 Corinthians
9. Gal ---- Galatians
10. Eph --- Ephesians
11. Phil --- Philippians
12. Col ---- Colossians
13. 1 Thes -- 1 Thessalonians
14. 2 Thes -- 2 Thessalonians
15. 1 Tm -- 1 Timothy
16. 2 Tm -- 2 Timothy
17. Ti ----- Titus
18. Phlm --- Philemon
19. Heb ---- Hebrews
20. Jas ------ James
21. 1 Pt ----- 1 Peter
22. 2 Pt ----- 2 Peter
23. 1 Jn ------1 John
24. 2 Jn ------ 2 John
25. 3 Jn ------3 John
26. Jude ----- Jude
27. Rv ------- Revelation


AUTHOR  THE BOOKS OF THE BIBLE.

-THE BELOW FACTS ARE FROM COLLINS' REVISED STANDARD VERSION, PAGES 12-17.

  • GENESIS  --- AUTHOR. One of the "five books of Moses."
  • EXODUS ----- AUTHOR Generally credited to Moses.
  • LEBITICUS --AUTHOR. Generally credited to Moses.
  • NUMBERS ---AUTHOR. Generally credited to Moses.
  • JOSHUA ------ AUTHOR. Major part credited to Joshua.
  • JUDGES ------ AUTHOR. Possibly Samuel.
  • RUTH --------- AUTHOR. Not definitely known, perhaps samuel.
  • FIRST SAMUEL ---AUTHOR. Unknown.
  • SECOND SAMUEL -- AUTHOR. Unknown.
  • FIRST KINGS --------AUTHOR. Unknown.
  • SECOND KINGS ----AUTHOR. Unknown.
  • FIRST CHRONICLES-- AUTHOR. Unknown, probably collected and edited by Ezra.
  • SECOND CHRONICLES -- AUTHOR. Likely collected and edited by Ezra.
  • EZRA ----- AUTHOR. Probably written or edited by Ezra.
  • ESTHER --- AUTHOR. Unknown.
  • JOB --------- AUTHOR, Unknown.
  • PSALMS --- AUTHOR. Principally David, though there are other writers.
  • ECCLESIASTES---- AUTHOR. Doubtful, but commonly assigned to Solomon.
  • ISAIAH------ AUTHOR. Mainly credited to Isaiah. Parts may have been written by others.
  • JONAH ------ AUTHOR. Unknown.
  • HABAKKUK ----- AUTHOR. Nothing known of the place or time of his birth.



Friday, June 17, 2011

KENAPA KOPI LEBIH BEST DARIPADA POMPUAN????


BACE NI...SAJE NAK MELAWAK TENGAH MALAM BUTE NI.. HEHE... (sambil minum kopi..)

1. Korang tak perlu menambahkan krim untuk membuat rasanya lebih enak.

2. Kopi tak akan protes jika korang mencampurkan krim didalamnya.

3. Secangkir kopi selalu terlihat nikmat di pagi hari.

4. Korang tak akan pernah mengantuk dan tidur setelah menikmati secangkir kopi.

5. Korang selalu boleh memanaskan kembali kopi korang yang dingin.

6. Kopi tak akan pernah habis, selalu ada isi ulang di dalam botol.

7. Kopi lebih murah.

8. korang tak akan ditangkap kerana membeli kopi jam 3 pagi.

9. Kopi tak pernah berlari keluar rumah.

10. Kopi hanyalah hampas dan dibuang setelah esok pagi.

11. KOrang boleh membuat kopi semanis yang korang ingin.

12. Aroma dan rasa kopi selalu menggoda.

13. Jika cangkir kopi korang tumpah, korang boleh membersihkannya hanya dengan kain lap biasa atau lap saja.

14. Korang boleh selalu menikmati kopi segar.

15. Korang boleh membeli kopi di warung-warung kecil pinggir jalan, juga di dalam kafe-kafe mewah.

16. Korang boleh membuang kopi yang menurut korang tak enak.

17. Jika korang menambahkan coklat di dalam kopi korang, tak akan membuat korang gemuk.

18. Tak peduli sejelek apapun diri korang tetap dapat menikmati kopi.

19. Cangkir kecil atau besar, ukuran bukan masalah.

20. Kopi tak akan menjerit-jerit kepada korang.

21. Kopi tak akan membebel tentang efek buruk kopi.

22. Kopi juga tetap terasa enak walaupun diminum dingin.

23. Karat kopi lebih mudah dibersihkan.

24. Kopi tak peduli jika kamu menumpahkan sesuatu ke atasnya.

25. Kopi tak akan menjejaskan mood korang.

26. Kopi tak pernah merengek.

27. Kopi boleh dibuat dalam waktu kurang 15 minit.

28. Tak peduli sejelek manapun bentuknya, kopi selalu membuat korang berasa nyaman.

29. Kopi tak punya jadual bulanan....dia selalu baik sepanjang waktu.

30. Kopi tak memakan setengah dari tempat tidur korang.

31. Kopi tak akan protes jika korang bangun jam 3 pagi dan menikmatinya.

32. Kopi instant sangat mudah dibuat.

33. Kopi tak pernah minta putus hubungan.

34. Kopi tak pernah menguji dan berpura-pura manis di depan korang.

35. Kopi boleh bertukar kepada minuman lain kalau korang mula bosan.


Hehe...just for fun tau... Jangan marah yer.... Yang penting, perempuan bukan kopi Ok. Layan sewajarnya...

CHOW:!!!!!!!

CHRISTIANITY- CHURCH DOCTRINE & CONCEPT



THE CHURCH DOCTRINE:


1. Explain the Old Testament and New Testament where Jews ( Yahudi) reject new testament but Christian accept the old testament...indirectly Christians have to support Jews for state of israel.
2. Gospel according to Islam is Injil only one.
3. The name of Christianity. What is the root of the name given. Did Jesus called his teaching Christianity? or who?


Refer Acts 11:26 ( Book Acts, Chapter 11, verses 26),
  " And when he had found him, he brought him unto Antioch. and it came to pass, that a whole year they assembled themselves with the church and taught much people. and the disciples were called Christians first in Antioch."
-(Antioch is Hebrew languange which mean Turki.)

CONCEPTS

a) concept of Birth ----Born in Sin, stain of Adam fall. (Mewarisi dosa sejak azali. konsep ni direka oleh St. Paul.Nanti Siti akan masuk entry siapa St. Paul.)
b) concept of salvation --- belief of the crucification of Jesus of God. ( kononnya tuhan mati 3 hari 3 malam. erm... mana mungkin suis utama dimatikan tetapi suis kecil berfingsi. Kita akan kupas topik ni di entry Siti yang seterusnya)
c) concept of God ---
  • The Trinity ( maha suhi Allah s.w. t drpd apa yg mereka persekutukan )
  • God the Son
  • Son of God
d) Denominations ( mazhab-mazhab)

1. Roman Catholic.
  • Hampir 900 Juta orang penganut mazhab ini
  • Paling percaya tuhan 3 dalam 1
  • tak boleh sembahyang di gereja lain
  • mati kubur asing ikut mazhab
  • tak boleh kahwin dengan mazhab lain
  • majority in Malaysia
2. Protestants.
  • lebih 101 juta orang
  • pengasas ialah Martin Luther
  • membantah Roman Catholic
  • tak iktiraf Bible yang dimiliki Roman Catholic
  • di malaysia, more to Chinese
  • tak mengimani Ibu Isa-maryam
3. Baptist
4. Lutheran
5. Methodist
6. Episcopal
7. Pentecostal
8. Presbyterian
9. Churches of Christ
10. Orthodox
11. Anglican ----- asal usul sebab tak boleh kahwin perempuan yang Raja Harry nak kahwin, jadi reka mazhab sendiri.



e) Cults ( Ajaran sesat dalam Christian: roman catholic yang labelkan)
  • Jehovah's Witnesses--paling aktif, kaya, keluar 5 kali sehari berdakwah
  • Seventh Day Adventists
  • Mormons
  • Freemasonry
  • Moonies
  • New Age Movement
  • Scientology
f) Christians Books ( semua ni Cults tak percaya )

------By Roman Catholic:
  • Douay Version
  • Jerusalem Version by Roman Catholic
  • Pastorial Edition
------By Protestant
  • The King James Version
  • The Revised Standard King James Version
  • American Standard Version
  • Good News Bible
  • Holy Bible New International Version
  • The Living Bible ( dalam ni x ada ramalan Nabi Muhammad s.a.w)
g) St paul Personality
  • Paul is Jews (orang yahudi)
  • Paul berkhatan
  • Apa yang dia bawa semua bercanggah dengan ajaran Nabi Isa @ Jesus (pbuh)





                          








INTRODUCTION- COMPARATIVE RELIGION



In the name of Allah S.W.T,

first of all I want to Thank Allah S.W.T in giving me the chance meet Brother Kamarudin Abdullah who be my teacher in Islamic Class for comparative religion & contribute in giving materials in study comparative religion.

why we should study comparative religion?

1.To enhance the understanding of Islam among newly reverts.
2.To propagate Islam towards non-muslim community.
3.To explain real meaning of Islam and carry the aspirations of Islam.
4.To lessen the religion gaps among our multiracial society.
5.To guide our newly reverts brothers and sisters towards amal ma’ruf.

kawan2, untuk entry comparative religion ni, i will use English, so that everyone can understand. If you have any inquiries please comment in my commnet's site. ok :-). Happy learning ya..

& one more, anything that Siti put here is using King James Version Bible. It is not wrong if we read Bible in our learning. You will find it is interesting to learn about Christianity, Judaism & others religion in this world.

I hope that, with the knowledge that I have & sharing with you, will make us more love in our religion, Islam.

here, i have link for Bible online, that useful for our learning later.
use it wisely & remember, we are here to learn about the truth.

Different Bibles use different words and at times these words are crucial: for example in some versions of the Bible the word "savior" or "son" is used, in other versions, the word have been replaced by "deliverer" and "children"! Though superfically the two words may mean the same, but it is a clever & devious change so as incorrectly make Jesus (peace be upon him) as the only "saviour" or "son"; when in fact the Bible mentions other prophets who were also sent as saviors and sons.

Only a few verses of the Bible are quoted in the relevant section. this is done to:

1. to keep the text & learning easy and simple
2. to get answers from Christians on these verses
3. to let the Christians missionaries in your area know that you are aware and equipped to challenge their missionary advances.


Bible used:   http://www.kingjamesbibleonline.org

LIRIK LAGU FREEDOM-MAHER ZAIN


Gathered here with my family
...My neighbours and my friends
Standing firm together against oppression holding hands
It doesn't matter where you're from
Or if you're young, old, WOMAN or man
We're here for the same reason; we want to take back our land

Oh God, thank you
For giving us the strength to hold on
And now we're here together

Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call, ooh NO
We're calling for freedom, fighting for freedom
We know you won’t let us fall, oh NO
We know you're here with us

No more being prisoners in our homes
No more being afraid to talk
Our dream is just to be free, just to be free
Now when we've TAKEN our first step
Towards a life of complete freedom
We can see our dream getting closer and closer, we're almost there

Oh God, thank you
For giving us the strength to hold on
And now we're here together

Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call, ooh NO
We're calling for freedom, fighting for freedom
We know you won’t let us fall, oh NO
We know you're here with us

I can feel the pride in the air
And it makes me strong to see everyone
Standing together holding hands in unity
Shouting out LOUDLY demanding their right for freedom
This is it and we're not backing OUT
Oh God we know you hear our call

And we're calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh NO
We're calling for freedom, calling for freedom
We know you won’t let us fall oh NO

SAYANG BINI.. HEHE

jum, Siti nak share lawak ni. Enjoy!!!! hehe

BUKAN SENANG NAK DAPAT..

DUA sahabat sedang asyik memancing. Mereka diam saja tanpa bicara, hanya sesekali meneguk minuman masing-masing sambil terus asyik dengan kail masing-masing.
Beberapa lama kemudian slah seorang daripadanya berkata perlahan-lahan, seolah-olah khuatir akan membuat ikan ketakutan.
"Aku rasa nak ceraikan saja isteri aku tu. Sudah tiga bulan lebih dia tak nak bercakap dengan aku!"
Sahabatnya kelihatan berfikir serius untuk beberapa ketika, kemudian berkata, " Aku rasa lebih baik kau fikirkan lagi keputusan kau tu. Bukan senang nak dapat bini macam tu woooo..."


ISTERI SAYA HILANG!!

SEORANG suami mendekati seorang gadis cantik di sebuah supermarket dan kemudian berkata, "Maaf cik adik yang manis, saya kehilangan isteri saya di sini, jadi boleh anda bersembang-sembang dengan saya barang dua tiga minit?"

"Kenapa pulak?" tanya si gadis.

"Kerana, biasanya setiap kali saya bersembang dengan gadis cantik, isteri saya akan muncul dengan tiba-tiba entah dari mana.."

COMPARATIVE RELIGION- PERBANDINGAN AGAMA


Salam kawan2. :-).  Rindu nyer nak post entry..jadi gila blogging dah sekarang ni.. hehe... baru je habis blogwalking...

Siti nak ucapkan thanks to follower-follower Siti. Same2 kita berkongsi suka duka di dunia Siti. Hehe...

Siti nak bagi tahu ni,.. kat bahagian Link Page Siti, kat atas blog ni, Siti akan postkan entry pasal comparative religion @ perbandingan agama. Siti rasa, ilmu yang Siti dapat dan study ni, baik untuk Siti kongsikan...menambah amal ibadat. Kawan-kawan pulak, share lah apa yang Siti share disini nanti. walaupun ilmu yang Siti dapat ni, cuma sikit ja, semoga dapat menyelamatkan  iman kawan-kawan Siti dan Insyaalllah menambah umat Nabi Muhammad S.A.W.

Seperti yang kawan-kawan tahu, atau tanpa kita sedar, Malaysia menjadi sasaran kumpulan pendakyah Kristian. Dan Siti pernah di dalam situasi tergugat jugak iman apabila salah seorang kawan Siti, non Muslim bertanyakan soalan berhubung kait agama Islam. Tetapi bila Siti study comparative religion ni, baru Siti sedar rupa-rupa nya soalan yang pernah ditanya kat Siti tu, salah satu cara agama lain mempengaruhi minda Muslim. Salah Siti juga time tu coz tak study ilmu akhirat sangat. Mendahulukan ilmu dunia jer sampai lupa yg penting.

So,insyaallah iman kita akan terpelihara..

Dalam surah al-Maidah, ayat 82-84:
"Musuh paling besar bagimu, Muhammad adalah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik. Orang yang mengasihi orang-orang Islam adalah mereka yang berkata ' Kami adalah orang-orang Nasrani' kerana di kalangan mereka ini adalah pendeta-pendeta dan ahli-ahli ibadat dan mereka tidak sombong. Apabila mereka mendengar Al-Quran diturunkan kepada Muhammad, engkau melihat air mata mereka bercucuran kerana mereka mengetahu tentang kebenaran Al-Quran dalam kitab mereka. Mereka berkata,"Wahai Tuhan kami, kami beriman kepada Muhammad dan kepada Al-Quran. Oleh itu, tetapkanlah kami bersama-sama orang-orang yang menjadi saksi. Tidak ada sebab bagi kami tidak beriman kepada Allah dan Al-Quran yang sampai kepada kami . kami memohon dengan penuh harapan supaya Tuhan kami memasukkan kami ke syurga bersama-sama orang yang soleh."

Insyaalllah dalam entry Siti nanti, Siti akan postkan tentang agama Kristian, Judaism & Budaism. Siti tegaskan balik, tujuan Siti sharekan ilmu ni adalah untuk meningkatkan keimanan kita kepada Allah S.W.T. Semoga sama-sama kita dapat faedah dari ilmu yang kita dapat. If kawan-kawan ada ilmut tambahan atau komen, please post it in my komen entry k. Thank you...

PEACE :-)

Thursday, June 16, 2011

CARI PASAL!!!!


Nape kiter nak gaduh-gaduh?
Tuding sana, tuding sini..
Apa faedah yang kita dapat?
nak ke...kalau Malaysia tak aman..
bom sana bom sini..
boleh tak bayangkan? apa akan jadi..
hidup tak tenteram..
ketakutan..

Ingat,
Malaysia, negara demokrasi..
Pemimpin kena pandai memimpin,
bukan sekadar berkata-kata..


Rasa sedih..
Bila tengok politik kita,...
Tanpa kita sedar, yang menuding orang Islam..
Yang mengaibkan..orang Islam...

Kenapa?
kenapa kita tak saling menutup aib saudara kita?
adakah kita rasa bangga bila saudara kita ditimpa musibah atas apa yg kita buat??

Otak & akal yg tuhan bagi, gunalah sewajarnya..
Ingat..kita hidup bermasyarakat..

Dan ingat... Allah s.w.t tak pernah membezakan kita,warna kulit, bangsa atau agama kita.
Hiduplah dalam keadaan aman..
Sayangilah siapa saja dalam hidup anda..
PEACE NO WAR!!!!

(geram lepas tengok tv tadi..)
(:-) senyum balik dah..hehe)

saje je..

iklan......
saje je
nak g tau...
hehe..Siti baru je change picture kat sebelah kanan tu..xda pic boy da..
saje je..
hehe

Siti pun baru je

tukar lagu..
Islamic ckit
insaf seketika..
teringat kat Rasulullah s.a.w
...
ada peluang x
jumpa baginda nanti..

Sunday, June 12, 2011

BEAUTIFUL SOUL - JESSE MC CARTNEY

Hi All. Tonight I just want to sing along with my 'Radio'.. come, sing this song with me.. :-)


[Chorus]
I don't want another pretty face
I don't want just anyone to hold
I don't want my love to go to waste
I want you and your beautiful soul
You're the one I wanna chase
You're the one I wanna hold
I wont let another minute go to waste
I want you and your beautiful soul

I know that you are something special
To you I'd be always faithful
I want to be what you always needed
Then I hope you'll see the heart in me

I don't want another pretty face
I don't want just anyone to hold
I don't want my love to go to waste
I want you and your beautiful soul
You're the one I wanna chase
You're the one I wanna hold
I wont let another minute go to waste
I want you and your beautiful soul

Your beautiful soul, yeah
You might need time to think it over
But im just fine moving forward
I'll ease your mind
If you give me the chance
I will never make you cry c`mon lets try

I don't want another pretty face
I don't want just anyone to hold
I don't want my love to go to waste
I want you and your beautiful soul
You're the one I wanna chase
You're the one I wanna hold
I wont let another minute go to waste
I want you and your beautiful soul

Am I crazy for wanting you
Baby do you think you could want me too
I don't wanna waste your time
Do you see things the way I do
I just wanna know if you feel it too
There is nothing left to hide

I don't want another pretty face
I don't want just anyone to hold
I don't want my love to go to waste
I want you and your beautiful soul
You're the one I wanna chase
You're the one I wanna hold
I wont let another minute go to waste
I want you and your beautiful soul

Your beautiful soul, yeah
              THANKS ALL... :-). Hehe.. just for fun.. Chow!!!!

Saturday, June 11, 2011

HARI INI LEBIH BAIK DARI SEMALAM


Salam sayang... :-) . Semoga hari ni, kita lebih baik dari semalam. JANGAN layan benda yang bukan-bukan. JANGAN surf yang bukan-bukan.. dan hari ni, cuba kita fikirkan apa 1 perubahan yang nak kita nak buat, kalau kita buat perubahan tu, kita akan jadi lebih hebat dari semalam. 

 So, hari ni, Siti dan kawan-kawan fikirkan apa 1 perubahan yang buatkan kita hari ini lebih hebat dari semalam. Chow!!!! :-)

60 PETUA MENARIK HATI PASANGAN

<>
    Salam sayang & semoga kawan-kawan melalu hari yg indah hari ni. Siti nak kongsi tips -tips menawan hati pasangan ni. Hehe... Ada gak yg Siti apply kat hubby. Hehe.. So, keep sharing ya. SElamat membaca :-) Chow!
1. Semua orang ada jodoh atau pasangan yang menanti dan biasanya ia berada tidak jauh dari anda. Jarang orang bertemu dengan jodoh yang berada jauh darinya.

2. Jodoh itu ketentuan Allah dan kita wajib berusaha. Doa, usaha yang betul dan bersungguh-sungguh disertai dengan tawakkal, insyallah akan menemukan anda dengan pasangan anda.

3. Ramai orang masih belum bertemu jodoh kerana mudah patah semangat. Teruskan usaha sehingga anda bertemu jodoh.

4. Seimbangkan hidup anda dengan sempurna agar diri anda jadi seperti “magnet” yang menarik bakal pasangan anda kepada anda.

5. Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. Berusahalah untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua orang di dunia ini.

6. Agar mudah orang sayang, cuci hati dengan jaga ibadah, solat taubat, beristighfar, baca Al-Quran, maafkan orang lain, meminta maaf, bersedekah dan berfikiran positif.

7. Sayangi semua orang di sekitar anda dan anda akan menarik sayang terhadap anda. Jika anda membenci orang, ditakuti bakal pasangan anda akan membenci anda.

8. Orang yang sedang mencari pasangan harus sentiasa bersedia untuk bertemu dengan pasangannya pada bila-bila masa. Justeru, kita perlu sentiasa dalam keadaan yang paling menarik setiap masa. Tanggapan pertama adalah yang terpenting.

9. Untuk lelaki, tarikan pertama ialah pakaiannya. Untuk perempuan, wajah dan bentuk badan menjadi tarikan pertama. Sediakan diri untuk menawan bakal pasangan anda.

10. Buka hati dan minda anda untuk menerima cinta. Cinta boleh berputik pada bila-bila masa. Cinta mudah datang kepada mereka yang sentiasa bersedia untuk menerima cinta.

11. Cinta datang melalui mata lalu turun ke hati. Justeru, perhebatkan hubungan mata secara memandang bakal pasangan dengan penuh kasih sayang.

12. Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini secara berterusan hingga berjaya.

13. Ramai yang terlepas peluang dan patah hati sebab lewat menyatakan hasrat kepada bakal pasangan. Perkara yang baik disegerakan (iaitu menyatakan perasaan anda kepada bakal pasangan).

14. Tidak salah untuk orang perempuan memulakan usaha untuk berkenalan. Orang lelaki akan sentiasa merasakan mereka yang memulakan perkenalan walaupun sebenarnya orang perempuan yang mulakan.

15. Berkomunikasi dengan mesra dan bersemangat menggunakan lidah, mata, hati dan bahasa badan. Elakkan bercakap sambil lewa atau kurang sopan terhadap bakal pasangan.

16. Berbual dengan pasangan mengenai apa yang dia suka. Beri tumpuan kepada minat dan perasaannya. Elakkan sibuk memberi tumpuan kepada diri sendiri.

17. Layan bakal pasangan dengan mesra seperti kawan lama walaupun baru berkenalan. Bentuk suasana keintiman dengan segera agar bakal pasangan rasa selesa.

18. Makin mudah kita menceritakan hal peribadi yang munasabah kepada bakal pasangan, semakin mudah dia menceritakan hal dirinya kepada kita.

19. Berdoa dan latih diri agar kita pandai mendampingi orang lain dan seronok untuk didampingi oleh orang lain. Buang perangai yang menyebabkan orang benci kepada kita.

20. Beri sayang untuk mendapat sayang. Orang yang masih ada perasaan benci terhadap sebarang orang boleh menyebabkan bakal pasangan benci atau tidak tertarik kepada kita. Justeru buang semua benci.

21. Untuk wanita, jangan jual mahal terhadap bakal pasangan. Tetapi, nyatakan dengan hikmah kepadanya yang anda amat sukar untuk berkenalan dengan lelaki lain.

22. Kebanyakan lelaki mudah tertarik kepada perempuan yang simple, tidak materialistik, mudah berterima kasih dan redha dengan setiap pemberian lelaki tersebut.

23. Orang perempuan mudah tertarik kepada lelaki yang memberi perhatian, penghargaan dan penghormatan kepada mereka. Justeru, orang lelaki janganlah terlalu jimat atau kedekut.

24. Orang lelaki perlu belajar mengenal kerenah orang perempuan. perasaan, pemikiran, kehendak, keperluan, kesukaan dan kebenciannya.

25. Elakkan memberi tumpuan kepada kelemahan dan kesilapan kecil yang ada pada bakal pasangan. Jangan sesekali mengutuk atau memalukan bakal pasangan.

26. Senyuman ikhlas, wajah yang menawan dan bahasa badan yang penuh kemesraan akan menambat lelaki terhadap wanita.

27. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang ada persamaan dan ada perbezaan sifat, tindakan dan minat. Terlalu banyak persamaan membosankan. Banyak sangat perbezaan menyesakkan.

28. Orang mudah tertarik kepada bakal pasangan yang ada sikap dan sifat yang saling mengimbangi dan melengkapkan sikap dan sifatnya.

29. Walaupun belum kenal rapat dengan bakal pasangan, nyatakan yang anda sering merasa atau berfikir seperti yang dia rasa atau fikir. Keserasian adalah tarikan.

30. Perempuan membentuk hubungan dengan berbual dan bercakap. Lelaki bentuk hubungan dengan melakukan sesuatu kegiatan secara bersama.

31. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang mempunyai persamaan daripada berbagai segi seperti kefahaman politik, aktiviti keagamaan, sikap terhadap harta, wang dan hobi.

32. Dua orang yang amat banyak perbezaan boleh serasi antara satu sama lain jika mempunyai satu atau dua persamaan yang mendalam seperti suka kepada kucing, suka melancong atau suka ramai anak.

33. Tindakan yang serentak akan menarik bakal pasangan terhadap anda. Contohnya, serentak berpaling, serentak angkat gelas, serentak berdiri, serentak nak ke tandas.

34. Tawan hati bakal pasangan dengan pamerkan emosi yang sama terhadap sesuatu kejadian atau peristiwa – sama-sama gembira, sedih, terperanjat, benci, simpati dan sebagainya.

35. Dua insan mudah serasi jika mempunyai pentafsiran yang sama mengenai hubungan – tahap keakraban, kebebasan, kebergantungan, pemberian, pengorbanan dan sebagainya.

36. Kenalpasti ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda. Bentuk ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda. Bentuk ciri-ciri ini dalam diri anda dan pamerkan kepadanya yang anda mempunyai ciri-ciri tersebut.

37. Semua orang mencari cinta sejati tanpa syarat. Bakal pasangan anda akan tertarik kepada anda jika anda mengasihinya bukan kerana wajah, harta, keturunan atau glamornya.

38. Bakal pasangan akan tertawan kepada anda jika anda dapat bantu mengukuhkan imej dirinya, rangsang semangatnya dan pupuk keyakinan dirinya.

39. Keikhlasan amat penting dalam memuji atau memotivasi bakal pasangan. Jika kita didapati bohong, dia akan terus menjauhkan diri daripada kita.

40. Pujian yang berhikmah dan ikhlas bertindak sebagai magnet yang menarik anda kepada bakal pasangan. Pujian daripada kawan baru lebih bermakna dan berkesan berbanding pujian daripada kawan lama.

41. Ulang sebut perkataan, ayat atau slogan yang digemari bakal pasangan anda. Ini menyebabkan dia rasa istimewa dan dihargai dan akan tertawan kepada anda.

42. Kenalpasti keistimewaan bakal pasangan anda yang orang lain tidak nampak. Sampaikan kehebatan ini dengan bersemangat dan dia akan mudah tertawan kepada anda.

43. Untuk bakal pasangan yang popular dan sering dipuji , cari pujian yang original untuk menambat hatinya. Untuk orang yang tidak popular, sebarang pujian amat dialukan dan dihargai.

44. Beri penghargaan serta merta kepada setiap pencapaian atau kejayaan bakal pasangan. Ini membelai dan melembutkan hatinya terhadap anda.

45. Jika bakal pasangan memuji anda, pamerkan keseronokan anda dengan senyuman dan ucapan terima kasih dan bersyukur. Dia akan rasa dihargai.

46. Cari keunikan, kelucuan atau ‘kegilaan’ bakal pasangan anda. Nyatakan yang anda suka kepadanya sebab keunikan tersebut. Ini buat dia rasa istimewa.

47. Ramai pasangan sengsara bila isteri terlalu cantik atau suami terlalu handsome. Justeru, cari bakal pasangan yang setara dan sepadan dengan kita.

48. Orang yang merasa dirinya hodoh sukar untuk mendapat pasangan. Carilah kecantikan yang ada pada anda dan bentuk keyakinan diri. Hati yang suci dan keyakinan yang tinggi menyerlahkan kecantikan anda.

49. Wanita mudah tertawan kepada lelaki yang gentleman – bersopan santun, suka membantu, menghormati wanita, berani dan yakin diri.

50. Untuk jadi lebih menawan, berterusan belajar, perbaiki perangai dan peribadi, baiki kemahiran komunikasi, murnikan hati, pemaaf dan sentiasa bersangka baik.

51. Lelaki harus mempamerkan sifat kelelakiannya di samping memasukkan sifat perempuan dalam dirinya seperti lebih prihatin, memahami emosi , timbang rasa, dan gunakan gerak batin.

52. Perempuan harus mempamerkan sifat kewanitaan disamping menghayati sifat lelaki seperti minat dalam politik, sukan, memancing, dan aktiviti macho yang lain. Bertindak bijak tapi, jangan terlalu bijak.

53. Untuk menambat hati wanita, kerap bertanya tentang perasaannya, aktiviti yang dijalankannya, kegemarannya, kebenciannya atau sebarang perkara yang berkaitan dengan emosi.

54. Sebelum benar-benar rapat, orang perempuan harus elakkan diri dari bertanya bakal pasangan mengenai perasaannya mengenai sesuatu perkara, peristiwa atau situasi.

55. Orang lelaki amat pantang bila bakal pasangan menempelak atau menunjukkan kesilapan atau kebodohan lelaki tersebut. Ini cara terbaik memutuskan hubungan.

56. Orang perempuan mudah tertawan kepada lelaki yang boleh mengaku salah, meminta maaf, meminta bantuan, bertolak ansur, pandai mendengar, bersabar dan lemah lembut terhadap wanita.

57. Bila bercakap dengan lelaki, orang perempuan harus fokus kepada fakta dan sampaikan secara ringkas. Penjelasan yang berjela-jela dan memasukkan unsur perasaan akan membunuh minat lelaki terhadapnya.

58. Jika orang perempuan marah, pujuklah dengan kasih sayang. Tanya kenapa dia marah, dengari dengan teliti dan jangan komen atau cuba beri nasihat. Orang perempuan mudah sayang pada lelaki yang pandai mendengar dan sensitif kepada perasaannya.

59. Jika lelaki marah, jangan sibuk nak tanya kenapa dia marah. Pamerkan kasih sayang dan bentuk suasana yang tenang. Doakan dia dan beri masa untuk dia merawat dirinya sendiri.

60. Fahami bahawa orang lelaki bercakap secara terus terang, ringkas dan objektif. Orang perempuan sering bercakap secara berlapik, terperinci dan banyak yang tersirat.


 
There was an error in this gadget

CLICK CEPAT-CEPAT!!!!!